Polar leiderschapsreis Spitsbergen

29-02-2020 t/m 04-03-2020

Polar leadership

In februari 2020 organiseert Beter Koersen, in samenwerking met Askja Reizen, een 5-daagse Polar Leadership Reis (leiderschapsreis) naar Spitsbergen. Hoe spectaculair is dat?! Leiderschapsworkshops, aan de hand van verschillende roemruchte reisverhalen, en de handen uit de mouwen op een driedaagse huskytocht, waarbij we overnachten in een hut in de wildernis.

Uitdagingen op leiderschapsgebied

In een klein select gezelschap van 10 mensen kijken we naar trends en uitdagingen op het gebied van persoonlijke leiderschap. Er zal ook voldoende ruimte zijn om te netwerken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Het idee is vooral om geïnspireerd te raken en nieuwe kennis op te doen. Al was het alleen maar over jezelf!

Programma in het kort

 

 • 10 okt 2019 Kennismakingsbijeenkomst
 • 29 feb 2020 Vertrek vanaf Schiphol naar Spitsbergen– intrek in Blue Polar Hotel
 • 1 mrt 2020 Workshop 1 – vertrek met de husky’s – overnachten in hut onderweg
 • 2 mrt 2020 Dagtocht naar Juvahytta – Workshop 2 – overnachten in de wildernishut
 • 3 mrt 2020 Dagtocht door de arctische wildernis – Workshop 3 – terug in Longyearbyen
 • 4 mrt 2020 Vertrek naar huis (of verlengen met 2 dagen)
 • 11 jun 2020 Terugkomdag

 

 

Uitgebreide dag-tot-dag beschrijving

 1. Zaterdag 29 februari 2020 Amsterdam – Longyearbyen
  Vertrek vanaf Schiphol naar Oslo, waar we overstappen voor de vlucht naar Longyearbyen. We arriveren aan het begin van de avond en nemen onze intrek in het Radisson Blu Polar Hotel. Als de koffers op de kamer zijn beginnen we met een korte bijeenkomst waar de komende dagen worden doorgenomen. Aansluitend diner in het hotel.
 2. Zondag 1 maart 2020 Longyearbyen – Foxdalen
  Na het ontbijt een eerste sessie over wat ons te wachten staat en wat we van elkaar mogen verwachten. Een eerste sessie over leiderschap. Daarna vertrekken we naar de hondenkennel, 12 km buiten Longyearbyen. Welke honden zitten in jouw team? Electro, Ginger, Duma, Briz? We trekken geschikte kleding aan voor de trip –het ligt al klaar- en wordt ons uitgelegd hoe met honden en hondensledes om te gaan. Elke slee heeft twee berijders, er kan afwisselend gemushed worden en als passagier meegereden. Ons eerste doel is een ijsgrot, die beschut tegen de elementen ligt, geen overbodige luxe op Spitsbergen. Terwijl de honden rusten verkennen wij de grot, die verstopt zit in een gletsjer. Gedurende de zomer loopt door de grot een kolkende smeltrivier die zich een weg baant door het eeuwenoude ijs. Eenmaal terug zijn de honden uitgerust en zullen ze gretig onze weg vervolgen naar Foxdalen, ons einddoel vandaag. Terwijl de hut wordt opgewarmd organiseren we een avondmaal voor de honden. Als het noorderlicht ons niet verleidt om naar buiten te gaan, wordt het een knusse avond in de hut, met eten, een workshop, tot het tijd is om te gaan slapen.
 3. Maandag 2 maart 2020 Jansonhaugen – Juvahytta
  We beginnen de dag met een korte instructie. Na het ontbijt natuurlijk. De route wordt doorgenomen, evenals de weersverwachting. Dan hijsen we de honden in hun harnas en gaan we richting Jansonhaugen, over een spectaculair en veranderlijk terrein. Langzaam sluiten de bergen ons in, we volgen uiteindelijk een rivierbedding landinwaarts. We reizen door Eskerdalen in en, als het lukt, verder tot Sassendalen, het verste punt oostwaarts dat we zullen bereiken. Natuurlijk blijven we, net als gisteren, uitkijken naar een ijsbeer, die we met een beetje geluk in de verte zien rondstruinen. We zoeken een geschikte plek uit om te lunchen en na een lang maar gave dag achter de slee komen we aan in Juvahytta, de Juva hut, een parel in het niets, met elektriciteit, stapelbedden, een lounge en een keuken. Vooral eind februari is het licht magisch, ook al is het maar kort dag. Er is tijd voor de sauna, die op deze onvergetelijke plek gebouwd is. De avond brengen we door met een workshop over het onwaarschijnlijke verhaal van 4 matrozen die in 1743 zes jaar overleven op Spitsbergen.
 4. Dinsdag 3 maart 2020 Helvetiadalen – Longyearbyen
  We rijden een andere route dan gisteren, opnieuw dwars door de arctische wildernis. Door Helvetiadalen, Bolterdalen, terug richting ons startpunt. Je bent inmiddels dikke maatjes geworden met de huskies, die je meer en meer zult gaan waarderen. In de loop van de middag zijn we terug in Longyearbyen. Vrije tijd voor ons avondmaal, een nieuwe workshop ervoor of erna is mogelijk.
 5. Woensdag 4 maart 2020 Longyearbyen vrije dag of Longyearbyen – Amsterdam
  Er zijn twee mogelijkheden: vertrek naar huis, dat kan vandaag met overstappen in een dag, of je neemt een extra vrije dag in Longyearbyen. Je kunt een sneeuwscootersafari maken, het museum bezoeken, of een van de mijnen in de buurt.
 6. Donderdag 5 & vrijdag 6 maart 2020 Longyearbyen – Amsterdam
  In de loop van de middag vlucht naar Oslo. Er is geen aansluitende vlucht, je overnacht in een hotel op de luchthaven en vliegt de volgende morgen door naar Amsterdam.

 

Vraag & antwoord

 • Heb ik ervaring nodig?
  Nee, ervaring is niet nodig, noch voor de honden noch voor de scooter (als je een dagje langer blijft), een rijbewijs voor de sneeuwscooter wel. Ter plaatse worden uitgebreide instructies gegeven. Askja heeft inmiddels ruim 25 jaar ervaring op Spitsbergen, de begeleiding is in goede handen.
 • Hoe koud is het?
  De afstand tot de Noordpool bedraagt ongeveer duizend kilometer. Ondanks de noordelijke ligging heeft de archipel een relatief mild klimaat in vergelijking met andere gebieden die op dezelfde hoogte liggen. De gemiddelde temperatuur in de winter is -14°C. De laagste temperatuur ooit gemeten is -46.3 °C (maart 1986). De neerslag is met 200-300 mm per jaar zeer gering, Spitsbergen kan dan ook tot de ‘arctische woestijn’ gebieden gerekend worden.
 • Hoe donker is het?
  Van 28 oktober tot 14 februari heeft Longyearbyen geen zonlicht. Daarna wordt het snel licht, elke dag een twintig minuten langer. Tussen september en maart is op Spitsbergen noorderlicht waarneembaar. Het verschijnsel doet zich in principe het hele jaar voor, maar is alleen zichtbaar als het donker is.
 • Kan het weer het programma beïnvloeden?
  Jazeker, weersomstandigheden en sneeuwval kunnen ons dwingen om het programma ingrijpend aan te passen. We nemen geen risico’s. Tochten kunnen langer of korter worden dan omschreven. Het hoort bij reizen in het poolgebied. Sneeuw en weer zijn onderdeel van het avontuur. Het maakt de ervaring er niet minder om.
 • Waar slapen we?
  We overnachten in totaal twee nachten in Longyearbyen in het uitstekende Radisson Blue Hotel, dat in het hart van Longyearbyen ligt. Tijdens de driedaagse huskysafari slaap je in een comfortabele doch eenvoudige hut aan de oostkust.
  Wat voor conditie heb ik nodig? Voor een reis naar Spitsbergen is het belangrijk dat je over een goede gezondheid en redelijke conditie beschikt. Houdt er rekening mee dat je in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis, waar medische hulp geboden kan worden.
 • Hoe zit het met de ijsberen?
  Er wonen meer ijsberen (drie- tot vijfduizend) dan mensen op Spitsbergen. Ze zwerven door het hele poolgebied, op zoek naar voedsel. Er een zien is een indrukwekkende ervaring. Ook in de winter kun je een ijsbeer tegenkomen, al is de kans niet heel groot. IJsberen zijn nieuwsgierig, kunnen je van 30 kilometer afstand ruiken en hebben vrijwel altijd honger. Daarom mag je alleen in een groep op reis en hebben onze gidsen altijd een wapen mee. In geval van nood kan daarmee de beer op afstand worden gehouden.
 • Is de reis fiscaal aftrekbaar?
  Een deel van de reis is zeker als studiekosten aan te merken.

 

Prijs

Bij 7 deelnemers
5 dagen € 4035,-
7 dagen € 4325,-

Inbegrepen

Alle transfers van en naar de luchthaven, driegangendiner met wijnarrangement op dag 1 en dag 4, volpension in de hut, eenvoudige lunch tijdens de hondensledetocht, ervaren gids, alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en materiaal (geweer), thermische kleding tijdens de tocht, inclusief schoenen, alle workshops en lezingen, voorbereidingsbijeenkomst en terugkomdag in Arnhem en hotelovernachting Oslo als je langer blijft.

Niet inbegrepen

Reisverzekering, persoonlijke uitgaves, reserveringkosten (€35), excursies (een dagtocht met de sneeuwscooter €200 – €450, afhankelijk van de tocht), lunch en diner op dag 5 & 6 als je langer blijft.

Meer informatie en aanmelden

Patrick Steggerda, Marcel Pennings van Beter Koeren en Eppo Steenhuisen van Askja Reizen zijn je reisleiders. Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met:
Patrick: 06 20 36 03 88 | patrick.steggerda@beterkoersen.nl
Eppo: 06 51 74 68 13 | eppo@askja.nl

Er is plek voor maximaal 7 deelnemers. Heb je interesse of weet je nu al dat je meegaat?
Meld je aan voor de informatiebijeenkomst bij Askja in Arnhem op woensdag 10 oktober 2019 van 19:00 tot 21:00.

Patrick Steggerda is compagnon bij Beter Koersen en adviseert en coacht ondernemers en leiders, om samen de door hun gewenste beweging en innovatie te creëren. Hij is erkend coach.

Eppo Steenhuisen is mede-eigenaar van Askja Reizen en 2 kleine reisorganisaties in IJsland en Alaska. In zijn vrije tijd bestudeert hij de dagboeken van ontdekkingsreizigers, die hij bij voorkeur ook nareist. Als moderne ‘storyteller’ neemt hij je mee op diverse expedities.

Marcel Pennings is ploeglid bij Beter Koersen en een enthousiaste teamcoach en trainer. Hij onderzoekt op een positieve manier welke vorm van samenwerking binnen de organisatie al wél werkt en bouwt dat verder uit.

askja-reizen_LeiderschapEppoSteenhuisen_askjareizen_leiderschapsreis

Je kunt je vraag of aanmelding ook via dit contactformulier versturen: