Bewegende community – Gluren bij de buren

Peloton Beter Blijven

Beter Blijven? Gluren bij de buren!

 
In zijn NRC-column stond managementgoeroe Ben Tiggelaar laatst stil bij een stille aardverschuiving in adviesland. Moraal van zijn verhaal: bedrijven huren steeds minder vaak externe consultancybureaus in, omdat managers en ondernemers zelf de mensen, technieken en systemen in huis hebben om hun managementvraagstukken op te lossen.

Van Management Carrousel …

Laat die focus op het zelf oplossen van managementvraagstukken nu precies zijn waar wij als Beter Koersen al jarenlang structureel op aansturen. Geen betere adviseur voor de ondernemer of manager dan … de collega-ondernemer of –manager. Mooi voorbeeld is de Beter Koersen Management Carrousel, waarbij vijf managers/ondernemers tijdens vijf ontmoetingen om en om een strategisch organisatievraagstuk bediscussiëren, fileren en via intervisie oplossen. Met een beetje hulp van onze mensen natuurlijk. De carrousel voorziet in een duidelijke behoefte. ‘Eenzame’ ondernemers voelen zich opeens veel minder eenzaam als ze zich met collega-ondernemers over herkenbare thema’s mogen buigen. En managers, lang niet altijd gewend om spontaan te sparren met collega-managers, kunnen zich spiegelen aan vakgenoten uit het Beter Koersen-netwerk. Samen discussiëren over vergelijkbare vraagstukken nodigt uit om te praten over wat hen nu écht bezighoudt.

… naar Beter Blijven

De Management Carrousel slaat aan, zo blijkt uit de vele positieve reacties na afloop. Maar toch. Is na vijf bijeenkomsten het lek boven en dus de cirkel rond, dan houdt het op. De in gang gezette beweging en het vaak prettige onderlinge contact krijgt geen structureel vervolg. Logisch, maar tegelijkertijd eigenlijk een gemiste kans. Daarom komt Beter Koersen met een nieuw product, het vervolg op de Management Carrousel: Beter Blijven. Idee achter Beter Blijven is even simpel als doeltreffend: klanten die ooit hebben meegedraaid in een Management Carrousel aan elkaar koppelen. Zodat ze van elkaar kunnen leren. Elkaar kunnen versterken. En heel belangrijk: lol hebben met elkaar. Als collega’s. Dat op gezette tijden ‘gluren bij de buren’ zorgt voor inspiratie, genereert nieuwe ideeën en geeft energie. Zeker als je koerst op een serieus aantal deelnemers.

Bewegende community

En dat is wat we gaan doen. Namens Beter Koersen formeren we een Beter Blijven-peloton van leergierige, positieve ondernemers en managers met verstand van verandermanagement. Van deelnemers die afzonderlijk van elkaar allemaal ‘hun ding’ doen, maar eenmaal samen en met de juiste begeleiding zich als een bewegende community razendsnel kunnen verdiepen in en anticiperen op gezamenlijk aangedragen thema’s. Andersom kunnen deelnemers zélf ook onderwerpen agenderen. Dat om en om de lead nemen werkt aanstekelijk en verfrissend. Het houdt managers en ondernemers scherp in tijden waarin grote consultancybureaus de alom aanwezige wijsheid ook niet meer in pacht hebben. Kennis groeit juist in contact met mensen die weten wat jou en je organisatie beweegt. Doe je ook mee?