Cultureel Ondernemen, Kunst of kater?

management carrousel

Eigen broek ophouden de oplossing?

Cultureel ondernemen in tijden van bezuiniging. Is dit een kans of een kater? Het is nog nooit zo lastig geweest om cultureel te ondernemen. De overheid is er niet meer als vanzelfsprekend steuntje in de rug en het bedrijfsleven heeft haar aandacht (en geld) volledig nodig om zelf het hoofd boven water te houden.

Zakelijk overleven

Dit betekent dat de culturele sector haar eigen broek op moet houden. En dat de kunst van het ondernemen een voorwaarde is om te kunnen overleven. Maar hoe doe je dit? Wat moet je als kunstenaar of culturele organisatie doen om zakelijk te overleven? De heersende opinie is dat ‘ondernemen’ de oplossing is. Maar wat is dat ondernemen nou precies? Voor velen is het een medicijn waar de sector te weinig van heeft en waar het hoognodig aan moet.

Een voorbeeld van ‘echt’ ondernemen

Maar hoe doet een ‘echte’ ondernemer uit het MKB dat nu dagelijks? De heersende opinie is dat ondernemers het allemaal voor elkaar hebben. Maar ook voor ‘echte’ ondernemers uit het MKB is dit een dagelijkse zoektocht, die zeker niet meevalt. Dus daar valt veel van te leren.

Artikel Museumpeil over Cultureel Ondernemen

Lees in de bijgevoegde PDF het volledige artikel dat in het vakblad Museumpeil verscheen.

Mee discussiëren over deze ontwikkelingen? Vinden we leuk, mail ons!