Geen (kort) lontje

Rituelen houden ons als samenleving bij elkaar, maar de overgang van het jaar 2020 naar 2021 was zonder vuurwerk. En dat was even wennen.

Midwinterfeesten

Vuurwerk afsteken is een traditie die zijn oorsprong kent in Joel en midwinterfeesten. Een overgang van oud naar nieuw. Vreugdevuren, lawaai in de vorm van stemgeluid, schoten van vuurwapens of potten en pannen.

Je zou kunnen zeggen dat we een gevoel van saamhorigheid ervaren door deze rituelen. Samen afscheid nemen van wat was en vooruitblikken op wat komen gaat. We kennen dit ook in de uitingsvorm van kerstpakketten, borrels en recepties.

Overgangsritueel

Vuurwerk kent in deze tijd trouwens vele varianten. Van siervuurwerk waar we vanaf ons balkon of op de straat oooooh een aaaaaah naar roepen tot cobra’s, super crackers of carbid waarbij we gehoorbescherming nodig hebben. Deze harde knallen zijn voor sommige mensen en voor veel dieren een verschrikking. Het overgangsritueel lijkt daarmee zowel minder gezamenlijk en minder positief beleefd te worden.

Vertrouwen en leiderschap

Een belangrijk afweermechanisme om gemis, verdriet en pijn niet te hoeven voelen, is boos worden en wijzen. Wijzen naar de overheid, wijzen naar beleidsmakers, wijzen naar leiders, wijzen naar mensen die er anders over denken.

Het levert bij veel mensen een kort lontje op. Een geprikkelde reactie die niemand helpt, sterker nog, het kan leiden tot ongewenste irritatie. Niet het missen van een ritueel maar het omgaan met de leegte en het machteloze gevoel wat het geeft vraagt om leiderschap. Niet in de vorm van instructie, motivatie, structuur of discussie.

Nee, het vraagt om leiderschap waarin er niet eens een lontje hoeft te zijn. Waarin je jezelf en de ander toestaat om ruimte te geven aan de eerste emotie die er is. Het moment waarin jij je realiseert dat je niets hoeft op te lossen maar net als die ander mag ervaren wat er gebeurt. De fractie van een seconde waarin de één als een vulkaan kan uitbarsten en de ander via de ratio in kalmte toekijkt.

De basis om dat te kunnen doen is vertrouwen. Weten dat je na dit eerste moment met elkaar verder kunt. Dat je elkaar weer vindt in wat waardevol is. Dat kan het draaien van een fabriek zijn maar ook de spirit om saamhorigheid te ervaren. En rituelen? Ja, laten we gaan experimenteren…!

We wensen je een waardevol en saamhorig 2021 toe!

Hessiëlle Kerkhoff, namens alle ploegleden van Beter Koersen