Integriteit wordt Identiteit met Coherence

coherence

Willen de echte ridders nu opstaan?

Onlangs was ik op de Integriteitsdag van Vakmedianet. Met dagvoorzitter Jeroen Smit en 6 topsprekers, waaronder Gijs Scholten van Aschat.

Ik ontmoette er verschillende compliance medewerkers en mensen die op een ‘afdeling integriteit’ werken. Alsof je zoiets wezenlijks als integriteit aan een afdeling(kje) kan overlaten. Alsof de leiders van die organisaties er dan zelf niet meer naar om hoeven te kijken. Gelukkig weet ik dat er ook veel leiders zijn die heel integer in hun werk staan.

Integriteit als identiteit

Ik zie integriteit als identiteit. Het gaat over: wie wil je zijn? Als individu, maar evengoed als organisatie. Het gaat over de waarden die je wilt leven, en is dus een kernzaak, die als het goed is in lijn is met alles wat de organisatie of het individu doet. Integriteit moet gedragen worden door de hele organisatie, met name de leiders. Dus niet iets om over te laten aan een handjevol (compliance)medewerkers. Een Coherente organisatie is een krachtige organisatie. Een mens die vanuit zijn eigen waarden keuzes maakt staat in zijn kracht.

Coherence Gedachtengoed

Bij Beter Koersen werken we vanuit het Coherence gedachtegoed om organisaties en mensen te versterken. Centraal in het Coherence model staat het veld van waarden. Wat vind je echt belangrijk? En waarom vind je dat zo belangrijk? Waar is het je allemaal om te doen? En ook: waar wil je juist niet aan meedoen? Gijs Scholten van Aschat verleidde op de integriteitsdag het publiek om hierover na te denken.

Sterke, dappere, open en kwetsbare ridder

Het archetype dat hierbij past is de Ridder. De Ridder staat moedig in het midden tussen alle tegengestelde krachten. Hij is authentiek, eerlijk en oprecht en hij wil het goede doen. Hij maakt weloverwogen beslissingen. Hij is sterk en dapper, maar ook open en kwetsbaar. De Ridder is integer en vormt de kern van de identiteit.

Ik geef al jaren trainingen over beïnvloeden. Hoe krijg je mensen mee, zonder formele macht in te zetten? Regelmatig zag ik opgetrokken wenkbrauwen als ik dat vertelde. ‘Geef jij training in manipuleren??’. Nou, nee. Juist niet!

Het is mij er juist om te doen mensen te helpen om de kwaliteiten van de Ridder in zichzelf te ontplooien, en handen en voeten te geven. Want het klinkt heel mooi: ‘sterk en dapper, maar ook open en kwetsbaar’. Alleen hoe doe je dat in de praktijk? Welke woorden gebruik je om van anderen gedaan te krijgen wat jij denkt dat moet gebeuren? Welke toon? Welke innerlijke houding? Wat staat je in de weg om je doelen te bereiken? Het is een training die er juist op gericht is om integer handelen heel pragmatisch te ontwikkelen.

Training ‘Integer Beïnvloeden’

Recent heb ik de titel van de training dan ook omgedoopt tot ‘Integer Beïnvloeden’. Ik hoop dat dat de lading beter dekt. Want ik heb de indruk dat steeds meer mensen hun eigen waarden serieus nemen; ze willen van alles bereiken maar ze willen niet manipuleren. Mensen die zeggen ‘Klaar met de lulverhalen.’* Mensen die datgene willen doen waar ze echt in geloven. Organisaties die eerlijk en oprecht, het goede willen doen. Voor hun klanten, hun medewerkers, het milieu, de maatschappij. Er staan steeds meer Ridders op. Hoe gaaf om daar een steentje aan te mogen bijdragen.

Carlijn Holtrop

Over de auteur Carlijn Holtrop

Carlijn Holtrop studeerde filosofie en psychologie en geeft training en coaching in communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Ze is lid van de ploeg van Beter Koersen organisatieontwikkelaars. Eén van de expertise gebieden van Beter Koersen is het ontwikkelen van integriteit.

Meer weten of meepraten over dit onderwerp? Vinden we leuk!

Mail: carlijn.holtrop@beterkoersen.nl

*Klaar met de lulverhalen’Klaar met de lulverhalen’ is een boek van Erik During en Willem Asman en Piet Hein Eek.