Interview Oosterbeek beleeft

Ondernemers vragen

BETER KOERSEN laat ondernemers in beweging komen

 
‘Er is geen betere adviseur voor een ondernemer dan een andere ondernemer.’ Joep Firet ziet het ondernemerschap als motor van de economie én als motor van de maatschappij. “Want ondernemers dragen met hun bezieling in belangrijke mate bij aan de maatschappij.”

Samen met Patrick Steggerda heeft hij acht jaar geleden de organisatie Beter Koersen opgezet, om ondernemers in hun ondernemerschap en hun bezieling te ondersteunen. Ze gebruiken het fietsen als metafoor om de ondernemer, hun bedrijf en ondernemende medewerkers in beweging te krijgen en te houden.

Positiviteit

“Net zoals je zelf ooit leerde fietsen door je ouders, zo houden wij je ook even vast en laten je vaart maken zodat je daarna zelf je koers kunt bepalen”, legt Patrick uit. “De positiviteit die je op die manier meekrijgt maakt dat je meteen veel beter fietst.”

Aangejaagd

Joep en Patrick helpen in heel Nederland bedrijven en hun ondernemers in het zadel. Maar ook in deze omgeving zien we succesvolle bedrijven die door hen zijn ‘aangejaagd’. Zoals recent Askja, Cascando, VillaVibes en Ten Brinke Interieurbeplanting. Landelijk zijn het verzekeraars als de Goudse, of grote kinderdagverblijven die van de expertise van het duo gebruik maken om verder en beter te koersen.

Leiderschapsreizen

Dat verder koersen gaat soms heel letterlijk. Patrick: “We organiseren af en toe leiderschapsreizen waarbij we in vijf dagen ondernemers meenemen in onze begeleiding én op de mountainbike. Je ziet meteen wie welke rol speelt, en waar hij of zij goed in is. En hoe je samen beter kunt worden. Beter kunt koersen. Wij willen
ondernemers helpen met het verruimen van hun bewustzijn. Want een onderneming groeit nooit verder door dan het bewustzijn van de ondernemer. Dat doen we vanuit een positieve beweging.”

Visie

De beide mannen kennen elkaar al vanaf hun studietijd, waar ze hetzelfde afstudeerproject deden. Met wat omzwervingen kwamen ze elkaar steeds weer tegen, totdat het kwartje viel. Allebei hebben ze dezelfde visie op ondernemen en op het ondersteunen van bedrijven. Joep: “Adviseren kun je het beste door een andere ondernemer laten doen, als je die goed kunt faciliteren.”

Innoveren

“Dat is wat wij doen”, legt Patrick uit. “Wij kijken zowel naar het proces van een bedrijf als naar de mensen. Het zakelijke én het sociale. Als je die goed kunt verbinden, krijg je een bedrijf dat accelereert, excelleert, goed op koers is. Innoveren kan je alleen maar goed doen door in kleine stapjes te innoveren, met elkaar.”

Winst

“Winst als doel werkt verstikkend”, zegt Joep. “Het moet eerder een logische uitkomst zijn van een juist ingezette koers. Als je dat principe helder hebt, ben je al op de goede weg. En kom je uit op een winst die veel breder gaat dan financieel. En: bezie alles positief. Denk in kansen en mogelijkheden. Daarom hebben wij als motto:
positiviteit beweegt.”

Interview Frank Thooft | Foto Berry de Reus | Oosterbeek belééft!