Is stilstand nodig voor versnelling?

Door: Ploeglid Marcel Pennings

HIGH PERFORMING TEAMS

Teams die continue moeten presteren zouden er goed aan doen om zo af en toe een time-out te nemen. “Daar hebben we helemaal geen tijd voor!” is dan een vaak gehoorde opmerking. En dat terwijl stilstand altijd een versnelling oplevert. Je kunt alleen presteren als je goed doseert. Mountainbikers weten dat als geen ander en dat is een belangrijke les die teams van hen kunnen leren.

Mountainbiken in de Cevennen

“We willen graag als MT van Run2Day een stap maken in onze teamperformance”. Met deze vraag kwam Ewout Bragaar, directeur van deze succesvolle keten van hardloopspeciaalzaken, destijds bij ons. Op dat moment bekend met het programma van onze MTB Leiderschaps Expeditie. Met de ingrediënten van datzelfde programma ontwikkelden we voor hem een uitdagende teamexpeditie. Belangrijk onderdeel van dit programma: iedere dag een pittige mountainbiketocht in de Franse Cevennen.

Locatie is belangrijk

We strijken neer in een klein familiepension in Villefort in de Franse Cevennen; een prachtig gebied dat toeristisch gezien nauwelijks een rol speelt. Het is er erg rustig en dat is precies wat we nodig hebben. Het onderkomen is eenvoudig en typisch Frans. Van iedere steen druipt de historie. Onze rustige trainingsruimte ligt ruim 100 treden hoger dan het pension, met een mooi uitzicht op de vallei van Villefort. Op de binnenplaats staat een hele rij goed uitgeruste mountainbikes die van onze gids nog een laatste inspectie krijgen.

Wie je bent is hoe je rijdt!

Tijdens het mountainbiken leer je wat voor leiders belangrijk is. Wanneer je in bergachtig gebied rijdt kom je regelmatig lastige passages tegen. Stel je een pad voor dat steil naar beneden loopt met flink wat losse stenen. Je natuurlijke reactie is waarschijnlijk hard in de remmen knijpen. Snel wordt duidelijk dat dit pijnlijke gevolgen kan hebben, want de kans is groot dat je valt. De kunst is echter om je bike door deze moeilijke passage te loodsen om vervolgens weer te remmen waar dat wel kan. Deze tegenstrijdigheid laat zien dat je los moet laten om controle te krijgen en dat is bij het aansturen van mensen vaak niet anders. En, net als bij het mountainbiken, heel spannend en best lastig!

MTB management

De fiets wil wel maar hoe zit het met jou?

In een beklimming ga je gemakkelijk veel te hard, vooral als je een beetje prestatiegericht bent. Echter, als je niet doseert dan is de kans groot dat je de eindstreep niet haalt. In het samenspel met je collega’s betekent dit dat je niet altijd met je collega’s meekunt. Hoe ga je daarmee om?

Teamtraject

Een duidelijk kenmerk van een high performance team zoals het MT van Run2Day is dat de boog bijna altijd gespannen is. De concurrentie is moordend en hardlopen is op dit moment booming. Bij de eerste praktische opdracht die dit team voor de kiezen krijgt wordt duidelijk dat teamleden niet altijd precies weten wat hen te doen staat. Reden voor ons om aan de slag te gaan met oefeningen die vertragend werken. Bijvoorbeeld echt doorvragen op wat er precies bedoeld word. Best lastig als je ingesteld bent op snelheid! Gedurende de week treedt er steeds meer begrip voor elkaar op. De kleurensystematiek van Insights helpt daar als geen ander bij.

Het programma

Midden in de week staat de zwaarste dag op het programma. In de ochtend een teamsessie waarbij door de verschillende teamleden uitgesproken wordt waar de schoen wringt. Geen gemakkelijk gesprek, maar wel nodig. Vervolgens stappen we op de fiets. Na een flinke klim omhoog blijkt het pad weggespoeld te zijn en zijn we genoodzaakt om te keren en een ander pad te nemen. Dit pad blijkt echter onbegaanbaar voor mountainbikes, dus de fietsen gaan op de nek. Met de regenval die op dat moment naar beneden komt wordt de sfeer er niet beter op en een valpartij blijft helaas niet uit. Zo maken we kennis met de donkere momenten in een teamtraject die onverbiddelijk duidelijk maken hoe men functioneert als het even niet zo voorspoedig verloopt. Dat zijn de momenten waarop je elkaar écht leert kennen. Gelukkig keren we allemaal weer heelhuids terug op onze basis.

Vertragen werkt versnellend!

Richting het einde van de week worden de gesprekken en de uitkomsten steeds concreter. Er is een nieuwe overlegstructuur bedacht waarin er meer aandacht en tijd voor elkaar is. Bovendien wordt er afgesproken om vaker een dag te vertragen. Want wat inmiddels wel gebleken is, vertragen werkt versnellend!

Deelnemers over de MTB Leiderschapsreis

“Ons managementteam was net opnieuw samengesteld en als eigenaar van een groot franchisebedrijf wilde ik dat wij elkaar beter zouden leren kennen en versterken. Als MT zijn we daar ruimschoots in geslaagd, we praten nog steeds over onze leerervaringen in termen die we leerden uit het mountainbiken! Dat geeft humor en maakt het speels!”

‘WIL JE DE PERFORMANCE VAN EEN TEAM VERHOGEN DAN IS HET BELANGRIJK OM TIJD VOOR ELKAAR TE MAKEN EN TE VERTRAGEN’
[EWOUT BRAGGAAR, DIRECTEUR RUN2DAY]

Meer weten?

Bekijk de workshoppagina van de MTB Leiderschapsreis of mail/app/bel Ploeglid Marcel Pennings voor meer informatie.
Marcel is een enthousiaste trainer en teamcoach die graag vraagstukken aan gaat waarin samenwerken een grote rol speelt. Hij onderzoekt op een positieve manier welke vorm van samenwerking al werkt en bouwt dat verder uit. Met zijn persoonlijke aanpak maakt Marcel zichtbaar wat gezien mag worden.

Neem contact met Marcel op als je hierover wilt sparren! Hij vertelt je er graag meer over!

Marcel Pennings

Marcel Pennings: ‘Het stimuleren van reflectie, vrijmaken van kwaliteiten en overwinnen van obstakels; daar breng ik mens en organisatie verder mee.’