Gedrag in organisaties
Hoe zorg je dat je van waarde bent voor je klanten of collega’s? Uiteindelijk komt het allemaal neer op GEDRAG. Hoe gaat een medewerker met een klant om? Hoe gaan jullie als collega’s met elkaar om? Alles komt samen in de momenten van contact die de relatie kunnen maken of breken.
Zo ook het leiderschap in je organisatie. Via het GEDRAG van de leidinggevenden kun je GEDRAG van medewerkers beïnvloeden richting de organisatiedoelen. Blijft de vraag over die wij graag samen met je invullen: Hoe kun je gedrag veranderen? Hoe kun je sturing geven aan gedrag in organisaties?
Je krijgt de medewerkers die je verdient
Gedrag komt voort uit wat we denken, voelen, willen, kunnen en vinden. In een organisatie wil je dat het gedrag van de medewerkers de doelen van de organisatie dient. Dat gebeurt lang niet altijd optimaal. Onze ervaring is dat dat meestal niet ligt aan de medewerkers, maar aan de organisatie. Je krijgt het ongewenste gedrag omdat de organisatie daar onbedoeld tot aanzet.
Organizational Behavior Management (OBM)
Het gedrag dat wordt getoond is ooit beloond. Organizational Behavior Management (OBM) ontwikkeld door ADRIBA, is de wetenschappelijk onderbouwde methode die ons leert hoe je gedrag in organisaties het meest effectief kan bijsturen.
Spoiler alert: complimenten zijn goud waard!

Carlijn Holtrop. Adviseur. "Ieder mens is goed zoals hij of zij is èn heeft de mogelijkheid zich te ontwikkelen. We zitten allemaal boordevol onbenutte mogelijkheden. Ik help mensen en teams om hun potentieel wakker te maken.”
Mail Carlijn
Patrick Steggerda. Adviseur en eigenaar Beter Koersen. "Ik geloof sterk in een aanpak waarbij we de medewerkers en de klanten vragen mee te doen. De crowd weet alles!"
Mail Patrick
Joep Firet. Adviseur en eigenaar Beter Koersen. "Als ik het in een gesprek voor elkaar krijg dat andermans ogen gaan glimmen, dan weet ik dat er echt beweging gaat komen! Dan gaan wij samen koersen. Op weg naar vernieuwing."
Mail JoepDe Gedragskompas
De Gedragskompas is een ideale dialoogtool voor gewenst gedrag in organisaties én dus ook voor jullie klantreis! Onze klantwaarde adviseur Joep Firet licht de kompas in deze video toe.
Vragen? Neem vrijblijvend contact op met Joep!
Organisatie cultuur: wat gaat wèl goed?
Door de ongeschreven regels van het gedrag in de organisatie te onderzoeken wordt veel duidelijk; de cultuur van een organisatie tekent zich af in het gedrag van de mensen. Het is daarbij heel effectief om met de medewerkers eerst te kijken naar wat er goed gaat, want: ‘Positiviteit beweegt’! Vanuit vertrouwen kun je ook onder ogen komen wat beter kan. Wat wìllen we eigenlijk met zijn allen? En wat willen onze klanten of collega’s bij ons aan gedrag zien? Niet alleen de directie, maar iedereen in de organisatie moet zich dat afvragen.
Cultuur veranderen stappenplan
Wij ontwikkelden werkvormen die de hele organisatie bij het proces betrekken. Met een stappenplan van en voor iedereen. Verandertrajecten werken namelijk alleen als de aanpak helemaal in lijn is met de gewenste cultuur en het gedrag waar de organisatie naar toe wil. Wat zijn onze drijfveren? Hoe kunnen we vanuit een heldere visie en doorleefde kernwaarden van betekenis zijn voor onze klanten? We halen input op bij alle medewerkers, of een representatieve groep, en ook bij klanten en stakeholders. Omdat iedereen meedenkt en meedoet, wordt het een breed gedragen plan.
Nieuw gedrag uit de juiste voedingsbodem
We maken op basis van het Coherence gedachtengoed een samenhangend stappenplan voor de gewenste verandering. Die verandering begint al door sámen aan een plan te werken. Dit realiseren we samen door het opzetten van dialoogtafels met medewerkers, klantonderzoek, inspirerende workshops en trainingen. Hetgeen energie en positiviteit geeft; mensen willen graag meedoen en bijdragen. Met kleurrijke, verrassende events die de medewerkers zelf bedenken, bekrachtigen we de nieuwe koers. Een koers die we vastleggen in een gedragskompas. The product is in the process. Alleen als het nieuwe gedrag uit de juiste voedingsbodem voortkomt, zal de verandering duurzaam zijn.