Zelfsturingsscan

Met behulp van de ZELFSTURINGSSCAN kan een organisatie, (business)unit en team een beeld krijgen van hun zelfsturend vermogen. De vragen zijn opgedeeld naar drie doorslaggevende thema’s. Deze zijn voortgekomen uit het masteronderzoek van ploeglid Alice Onderstal. De scan is bedoeld als hulpmiddel om met elkaar op een constructieve manier de dialoog te voeren om samen tot inzichten te komen (diagnose), en prioritering in groeithema’s.
 
 
 

De Zelfsturingsscan biedt ondersteuning bij een constructief dialoog binnen je team of organisatie!
In onze aanpak stimuleren wij dat de teams zoveel mogelijk zelf aan het stuur zitten.

 

Wat biedt de Zelfsturingsscan?

 • Inzicht in zelfsturend vermogen (diagnose-instrument)
 • Sterke & ontwikkelpunten ‘huidige situatie’ in beeld
 • Je bepaalt zelf wie deelnemen (ook buiten het team)
 • 3 hoofdthema’s, gekoppeld aan het verandermodel
 • Een ‘praatplaat’ als resultaat
 • Een kapstok voor toekomstplanning
 • Eenvoudige opzet, waardoor makkelijk hanteerbaar
 • Online tool: vragenlijst en resultaten via de web/e-mail
 • De zelfsturingsscan is altijd gekoppeld is aan een Dialoogtafel of Luistercirkel.

3 mentale modellen zelfsturingsscan

De zelfsturingsscan is gebaseerd op de (empirische) onderzoeksresultaten van Druskat & Pescosolido (2002) en Wageman (1997). Uit onderzoek van Druskat en Pescosolido (2002) blijkt dat 3 gedeelde mentale modellen doorslaggevend zijn in de omslag naar het zelfsturingsparadigma. Uit empirisch onderzoek van Wageman (1997) is gebleken, dat een kwalitatief goed teamontwerp hiervoor de basis legt. De 3 mentale modellen zijn de hoofdthema’s in de scan, waaraan 11 subvragen zijn gekoppeld.

Toelichting onderzoeksresultaten

In de whitepaper van Alice worden de betreffende (empirische) onderzoeksresultaten nader toegelicht. Verder heeft Beter Koersen voor ieder hoofdthema een aantal interventies ontwikkeld om met het team vervolgstappen te kunnen zetten. Dit in de vorm van dialoogtafels, teamtrainingen, opdrachten ‘on the job’, teamgames etc. In onze aanpak stimuleren wij dat de teams zoveel mogelijk zelf aan het stuur zitten. Dus ook wat betreft het doen van interventies, dan wel het begeleiden van teamsessies.

De zelfsturingsscan inzetten in jouw organisatie, (business)unit of team?

 1. Vraag via het onderstaande formulier de gratis pdf van de zelfsturingscan + de whitepaper over Zelfsturende teams aan, geschreven door ploeglid Alice Onderstal.
 2. Meld je via het 2e aanmeldformulier hieronder aan voor (meer informatie over) een Zelfsturingsscan voor jouw team/organisatie.
 3. Of bel/mail ons voor een (vrijblijvend) informatief gesprek (en ontvang de gratis pdf van de scan + de Whitepaper over zelfsturende teams).

  € Op aanvraag excl. btw

  Aanmelden Zelfsturingsscan

  Geef hieronder je persoonlijke gegevens op

   Voor- en achternaam *

   Telefoonnummer *

   E-mailadres *

   Kortingscode

   Je bericht