Projectsucces door Project Start Up

Kernwaarden van leden projectteam vertonen vaak veel overeekomsten

Projectsucces door Project Start Up

Wil je als projectmanager of programmamanager projectsucces door Project Start Up? Dan is het belangrijk om vroegtijdig met het projectteam bij elkaar te zitten over de kaders, belangen en de risico’s van het project. Voor zo’n Project Start Up verzorgen we regelmatig energieke workshops.

PSU voor een succesvol Projectteam

Projectleden komen uit allerlei disciplines, teams, afdelingen of bedrijven. Ieder lid van het projectteam moet naast projectdeelname zijn/haar tijd, aandacht of loyaliteit geven aan allerlei andere zaken of projecten. En de projectmanager is daarnaast ook nog ‘generaal zonder troepen’ en heeft weinig invloed op beschikbaarheid en loyaliteit van zijn teamleden.Het wordt extra interessant als er zich binnen een project allerlei opdrachtgever-opdrachtnemer relaties voordoen.

Een goed project heeft daarom vooral een stevige sociale basis en een projectmanager bouwt daar bewust aan. Zo geven we een stevige impuls aan samenwerking binnen het projectteam en vergroten we het projectsucces door Project Start Up. Het is handig dat je als een projectmanager daarvoor iemand van buiten betrekt, zodat je de handen vrij houdt als lid van het projectteam.

Belangen en gedrag bepalen het vertrouwen

Wij richten een PSU vooral op de begrippen belangen, gedrag en vertrouwen. Het blijkt dat daar energie op zit en iedereen voelt aan dat dit het verschil maakt. Ook bij zogenaamde Project Follow Ups, voor projecten die al een tijd draaien, zijn dit populaire thema’s, want dan zijn er concrete voorbeelden waar projectteams lessen uit kan halen.

Wat goed werkt is om te onderzoeken op welke momenten belangentegenstelling voor kan komen.  En, specifiek voor deze situaties, gedragsafspraken te maken. We doen dat op een leuke, interactieve manier die energie losmaakt.

Hoe dat werkt met vertrouwen en gedrag binnen een projectteam kun je lezen in een van onze blogs.

Agenda PSU Workshop

Als je slim het programma opbouwt voor de workshop Project Start Up dan ontstaat er na één dag al een hecht projectteam

Programma van Workshop PSU

Uiteraard is zo’n PSU workshop maatwerk, maar wij hebben in al die jaren een programma ontwikkeld voor een Project Start up, die projectmanagers graag van ons overnemen.

De dag is één en al positiviteit, waarmee we de samenwerking binnen het projectteam direct in een positief kader plaatsen.

De PSU starten we vanuit het individu, met uitwisseling van ieders loopbaan tot en met gedragsvoorkeur.

Met leuke werkvormen geven we aandacht aan ieders leven en loopbaan. Op luchtige wijze verzamelen we waarden, die voor ieder persoonlijk belangrijk zijn en het is verrassend hoeveel overeenkomsten hierin zijn, vanuit welke organisatie je ook in het projectteam zit. Dwars door alle bloedgroepen heen is dit het morele kompas van het projectteam.

Kernwaarden van leden projectteam vertonen vaak veel overeekomsten

Gezamenlijke kernwaarden, één projectteam

Iets vergelijkbaars doen we met gemeenschappelijke project-principes: wat heeft ieder geleerd uit eerdere projecten? Wat werkte echt super en zie je graag terug in dit project? We noemen dat onze ‘Common Ground’  en leggen dit vast. Als je wat voorbeelden wil zien, kijk dan even bij onze klantcasus.

We doen oefeningen rondom gedragsvoorkeuren. In het team is vaak veel kennis aanwezig hierover, dus we gaan met elkaar verkennen hoe we gedrag kunnen typeren in kleuren, en welke energie ieder lid van het projectteam het liefst inbrengt.

Inhoud aan bod tijdens Project Start Up

Het is belangrijk dat we ook echt inzoomen op het project. Er zit vaak veel ‘rode’-energie in een projectteam en deze leden van het projectteam willen ook graag dat er inhoud ter sprake komt. Ook vinden we daarmee de kapstokhaken om later het gesprek te voeren over vertrouwen. We maken met elkaar een inventarisatie van risico’s en momenten van belangentegenstelling.

Gedrag versus vertrouwen

Door praktijkoefening krijg je teamspirit en inzicht in elkaars voorkeursgedrag

Action Learning tijdens Project Start Up

In de middag ervaren we voorkeursgedrag aan de hand van leuke praktijk oefeningen, zo mogelijk buiten. Deze oefeningen maken het voorkeursgedrag van ieder helder en met een beetje geluk geeft dit een mooie herinnering.

We combineren dit gedrag met de momenten van belangentegenstelling, die we in dit project kunnen verwachten. Wanneer komt het vertrouwen onder druk? En met welk gedrag kunnen we dit voorkomen? Dit leidt aan het einde van de dag tot een set van gedragsafspraken.

Resultaat PSU

Door actionlearning ervaar je teamspirit tijdens de PSU en leer je kijken naar elkaars gedrag

Teamspirit

Ook tijdens deze PSU laten we zien dat het projectteam tot resultaat komt. Zo zijn er concrete overzichten van: Gedeelde kernwaarden, gemeenschappelijke projectprincipes, overzicht van gedragsvoorkeuren, inventarisatie van projectrisico’s, overzicht van momenten van belangentegenstelling en gedragsafspraken voor het geval dat deze momenten zich voordoen.

Bovenal is er een spirit in het projectteam en is er bewustzijn dat het projectsucces afhangt van communicatie en bewust gedrag.

Meer weten over Project Start Up?

Wil je meer lezen over projectsucces door Project Start Up? Of wil je aan de slag met een Project Follow Up? Kijk dan bij onze klantcasus.  Of lees meer over de achtergrond van onze aanpak in onze blog. En natuurlijk, als je meer wil lezen over vertrouwen dan is hier de klassieker Speed Of Trust

Workshopleiders:

De workshopleiders die steunen bij het behalen van projectsucces door Project Start Up zijn: Marcel Pennings, Carlijn Holtrop en Joep Firet .  Mail ons of bel Joep even: +31 6 229 00 766

 

 

 

 

Aanmelden Projectsucces door Project Start Up

Geef hieronder je persoonlijke gegevens op

    Voor- en achternaam *

    Telefoonnummer *

    E-mailadres *

    Kortingscode

    Je bericht