Hoe krijg ik mijn team weer op de rit? Teams leiden in coronatijd
Door Marcel Pennings & Carlijn Holtrop
Het duurt te lang. Om ons heen horen we het steeds vaker:
‘Ik ben nu sinds een half jaar teamleider, maar heb nog geen echte connectie met mijn mensen’. ‘Er zijn onderlinge spanningen in mijn team. We werken met minder plezier. Iedereen lijkt een beetje uitgeput en de lontjes zijn korter’
Maar ook wel: ‘Heerlijk dat ik nu zo weinig reistijd heb. Thuis word ik nauwelijks gestoord en dat videobellen werkt lekker efficiënt’
De geluiden die we is ons netwerk oppikken zijn heel verschillend, maar we merken de laatste maanden steeds meer dat teams het zwaar hebben; ook al lijkt Corona heel langzaam onder controle te komen, het blijft nog steeds zijn tol eisen binnen organisaties.
Inzicht in je team met Insights Discovery
Hoe staat het ervoor in jouw team? Het kan helpen om de gedragsvoorkeuren van je teamleden te snappen en Insight Discovery geeft daar een mooi instrument voor. Herken jij je pappenheimers in onderstaande beschrijvingen?
>>Leer je team beter kennen via Insights Discovery<<
Blauwe scenario-bouwers
Benieuwd naar het worst-case-scenario voor de coronacrisis? Blauw kan het je haarfijn uit de doeken doen. Mensen met veel Blauw zijn namelijk vaak wat (te) negatief en zien eerder problemen dan oplossingen. Ook willen ze antwoorden op al hun vragen, inclusief details en bewijs. In deze tijd van corona-informatie-overload kan het ertoe leiden dat ze overmatig veel tijd besteden aan het bijhouden van de media en het verzamelen van informatie. Hun behoefte om eerst precies te weten hoe het zit, zorgt er ook voor dat ze zich vaak wat langzaam aanpassen aan een nieuwe situatie en/of relatief veel tijd nodig hebben om veranderingen door te voeren. Blauw doet het liever goed dan snel, terwijl het nu juist nodig is om snel te kunnen schakelen.
Als leidinggevende van blauwe medewerkers; let erop dat ze hun pauzes nemen, en vraag eventueel of ze alvast gedetailleerde plannen willen maken voor hoe te werken na de crisis.
Groene stress
Mensen met veel Groen geven er vaak de voorkeur aan dat alles bij het oude blijft en nemen niet graag risico’s. Ze voelen zich erg onprettig bij de onzekerheid – voor henzelf én voor anderen – die de crisis met zich meebrengt. Hun ideale veranderproces verloopt langzaam, stapje voor stapje en is weldoordacht. Maar een rustig veranderproces waarin iedereen wordt meegenomen, is wel het laatste wat veel organisaties zich nu kunnen veroorloven.
Het zijn niet zelden de mensen met veel Groen die nu de hakken in het zand zetten en in stiekeme onderonsjes bij collega’s gaan klagen over andere collega’s en/of leidinggevenden. Handig om hier oog voor te hebben en dit bij te sturen. Loopt de stress hoog op, dan kan Groen totaal verlamd raken (lees: alleen nog maar op de bank willen zitten Netflixen). Niet erg om soms gewoon even aan toe te geven!
Gele eenzaamheid
Mensen met een voorkeur voor Geel kunnen ook té enthousiast en optimistisch zijn, wat er vaak toe leidt dat ze te veel hooi op hun vork nemen. Ze hebben zoveel ideeën en zien zoveel mogelijkheden voor hoe het anders kan, dat het teveel wordt om die allemaal te onderzoeken en uit te werken. Een grondige uitwerking is sowieso niet helemaal hun ding: er wacht immers weer een nieuw plan.
Social distancing zal hen zwaar vallen: niemand die zo van een feestje houdt als iemand met veel Geel. Het kan ertoe leiden dat ze zich niet-verbonden en zelfs eenzaam gaan voelen. Ook het thuiswerken valt vast niet mee, want overal ligt afleiding op de loer – voor Geel nogal een dingetje. Eerst nog even de krant……een spelletje met de kinderen……stofzuigen, en dán aan het werk. Soms moeten deze collega’s even geholpen worden om bij de les te blijven.
Rode vooruitrenners
Hun streven naar snel resultaat maakt wel dat ze zo nu en dan ongeduldig dingen erdoor willen drukken. Hun verwachtingen qua tijdschema’s en resultaten zijn vaak onrealistisch. En ze houden niet altijd rekening met andermans gevoelens of de persoonlijke gevolgen van maatregelen. Mensen met veel Rode energie hebben geen zin in gesprekken over wat er gaat gebeuren; ze willen gewoon dat het gebeurt. Daarbij gaan ze ervan uit dat hun collega’s net zo ‘snel’ zijn als zij. Dat kan nog wel eens betekenen dat ze op een paar tenen trappen.
Grote kans dat thuiswerken in het begin nog wel beviel: mensen met veel Rood zijn autonome types, die er wel van houden om onafhankelijk van anderen aan de slag te kunnen. Maar ze zijn ook extravert, dus ze zullen inmiddels waarschijnlijk balen van het solitaire bestaan. Helemaal als ze erachter komen dat de rest van het team nu een stuk minder efficiënt werkt dan zij. Dit zijn de mensen die je kunt vragen om een ambitieus maar realistisch plan voor ná de crisis te maken, met heldere doelstellingen, duidelijke rollen en een strakke tijdlijn.
Wil je de corona-schade voorbij en weer op koers komen met je team?
‘Liefde voor de feiten’ noemen we het wel; stilstaan bij en erkennen van wat er is, het mooie en het nare, alles wat we gemeenschappelijk hebben met elkaar èn hoe we van elkaar verschillen met ieder zijn eigen kleur. Om van daaruit dan weer op een positieve manier in beweging te komen. Neem de tijd voor elkaar, ga iets doen wat nuttig èn leuk is. Iets wat energie geeft. Bepaal samen met je team, of met een groepje afgevaardigden van je team, wat dat zou kunnen zijn.
Soms is het goed om je hierin te laten ondersteunen. Procesbegeleiding door een externe kan veel goeds brengen, bijvoorbeeld door samen een workshop te volgen over het werken na corona; over kernwaarden en gedragskompas, of over creatief denken en innovatie. En wil je echt een slag maken met je team, misschien is het Energie Pakket Teams dan iets voor jullie.
Download het e-book Samenwerken op afstand
Meer informatie over teamontwikkeling
Sparren over teamontwikkeling of Insights Discovery? Marcel Pennings vertelt je er graag meer over!