Waar ben je naar op zoek?
Zoeken
Leiderschapsreis Persoonlijk Leiderschap

werkgeluk CascandoDe weg naar werkgeluk

In deze case deelt Leon Waltmans, eigenaar van Cascando, alles over zijn reis naar werkgeluk. Hij heeft al zes jaar een intensieve samenwerking met Beter Koersen. Leon deelt zijn hoogtepunten, inzichten en toekomstvisie.

Cascando is een Nederlands designmerk, dat hoogwaardige interieurproducten ontwerpt en produceert voor uiteenlopende werkomgevingen. Samen met 25 medewerkers zorgt Cascando ervoor dat je alles uit jezelf én elkaar kunt halen op je werk.

Hoe kwam je in aanraking met Beter Koersen?

Dankzij mijn passie voor mountainbiken kwam ik Patrick, gedragsontwikkelaar en organisatieadviseur bij Beter Koersen, wel eens tegen. We zijn in contact gekomen en hij vertelde mij over de workshop Leiderschapsreis op de Mountainbike. Dit is een vijfdaagse leiderschapsreis voor ondernemers en managers, waarin mountainbiken wordt gecombineerd met jezelf mentaal en fysiek extra uitdagen, grenzen verleggen en excelleren. Dit was de start van onze samenwerking.

Hoe de weg naar werkgeluk verlopen?

Ik was enorm enthousiast over de workshops die Beter Koersen aanbood, met name de workshops omtrent het thema Werkgeluk. Een voorbeeld hiervan is de Happiness at Work Survey, waar je elkaar leert kennen in spelvorm. Ook zijn we aan de slag gegaan met Coherence. Hier breng je met behulp van House of Coherence alle belangrijke aspecten van een organisatie in kaart, waardoor je inzicht krijgt in de samenhang. Wij hebben onder andere gekeken naar onze positie in de markt, verschillende processen binnen de organisatie en onze organisatiecultuur.

Sinds een aantal jaar volgen wij elk jaar twee workshops met uiteenlopende thema’s, zoals talentontwikkeling, feedback geven en vitaliteit. Een workshop waar we als team veel aan hebben gehad is de workshop Ontdek je Talenten. Hier hebben we als team inzicht gekregen in elkaars talenten en drijfveren, wat we direct in ons werk konden toepassen. Een ander voorbeeld is de workshop Feedback Geven. De inzichten uit deze workshop hebben we ook direct toegepast binnen ons bedrijf: we hebben ons beoordelingssysteem aangepast en medewerkers geven elkaar 360 graden feedback.

werkgeluk medewerkers Cascando

Waar ben je trots op?

Ik zie een echte groei in de mate van betrokkenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid. Het kan mij écht raken als ik zie dat medewerkers betrokkenheid naar elkaar tonen. Het is heel waardevol om ruimte te geven aan collega’s om ook persoonlijke dingen met andere collega’s te kunnen delen.

‘Het kan mij écht raken als ik zie dat medewerkers betrokkenheid naar elkaar tonen.’

Wat is jouw belangrijkste inzicht?

Ondernemen gaat niet alleen over economische groei en welvaart. Het is belangrijk om een hoge mate van betrokkenheid te realiseren en oprechte interesse te tonen in je medewerkers. Maak tijd voor elkaar en bekommer je om elkaars welzijn. Dankzij dit inzicht heb ik leren loslaten en is het onderlinge vertrouwen gegroeid. Medewerkers kennen elkaars kwaliteiten en zetten dit in voor een betere samenwerking.

Welke stap in dit traject naar werkgeluk zorgde voor een omkeerpunt?

Het moment dat we gingen bouwen aan de pijlers van werkgeluk. Hier heb ik inzicht gekregen in het belang van het kijken naar talenten, competenties en drijfveren van zowel huidige als potentiële medewerkers. Het is erg belangrijk dat alle medewerkers dezelfde overkoepelende waarden delen, dit zijn voor ons: denken in oplossingen, geloven in kansen en jezelf willen ontwikkelen.

werkgeluk workshop

Wat bleek misschien lastig, maar is toch gelukt?

Zes jaar geleden was ik bij een zakenrelatie. Hier hing een poster van Beter Koersen aan de muur, met daarop een routekaart naar werkgeluk. Op dat moment dacht ik aan hoe gaaf het zou zijn als dit ons als Cascando zou lukken. En na keihard werken, hebben we samen dingen bereikt die ik zes jaar geleden echt niet voor mogelijk zou hebben gehouden.

‘Na keihard werken, hebben we samen dingen bereikt die ik zes jaar geleden echt niet voor mogelijk zou hebben gehouden.’

Als je nu 1000 dagen vooruitkijkt, waar wil je dan zijn op het gebied van werkgeluk?

Ik zou graag een nóg hogere mate van betrokkenheid willen hebben en de onderlinge samenwerking naar een hoger level willen tillen. Ook wil ik bewustzijn creëren voor wat we samen allemaal hebben bereikt en hoe fijn en hecht ons team nu is.

Meld je aan voor de Koersflits!
Verzend