Als ondernemer en manager vraag je je weleens af of je mensen werkelijk gelukkig zijn met hun werk? Volgens Harvard Business Review, verdient gelukkig zijn zich terug. Gelukkig zijn levert 37% hogere omzet op, 31% hogere productiviteit en 3 keer hogere creativiteit (The Happiness Dividend, HBR). Een goede reden om als manager en ondernemer te investeren in het werkgeluk van je medewerkers (medewerkerstevredenheid) en eens extra aandacht aan dit onderwerp te besteden. Zeker in deze spannende en soms moeilijke tijd van Corona.
In deze blog een paar handvaten om actief met werkgeluk aan de slag te gaan in jouw organisatie. Meer weten over dit thema? Bekijk ook onze Specialisatie Werkgeluk!
Met een andere bril kijken
Het kan helpen om met de bril van energie naar jezelf, je team en je organisatie te kijken. Je zou kunnen zeggen: energie is alles en alles is energie. Energie is voelbaar, zichtbaar en meetbaar. Ga maar eens na bij jezelf; soms voel je je enorm energiek en kan je de hele wereld aan en soms juist helemaal niet. Energie fluctueert, het is een momentopname. Geluk ook. Geluk is vaak een tijdelijk gevoel. En bij periodes van geluk horen ook periodes waarin je wellicht minder gelukkig bent.
Energiezones
De energiezones van ‘Hans van der Loo en Patrick Davidson’ zijn een handig hulpmiddel om je eigen energie, en ook de energie van je team en je organisatie onder de loep te nemen. Het model gaat uit van twee assen; de kwantiteit van de energie en de kwaliteit van de energie. Als je deze assen combineert krijg je een matrix met vier zones (zie afbeelding, uit: ‘Werkvuur’, managementboek van het jaar 2020 ). De namen van de zones spreken voor zich. Confronterend is dat onderzoek van Van der Loo en Davidson uitwijst dat slechts 12% van werkend Nederland in de Zinzone zit. En dit was nog voor de Coronacrisis.
Welke energie geef jij door?
Ga voor jezelf maar eens na waar jijzelf zit? Wanneer verschuif je naar een andere zone? En hoe zorg je dat je dan weer terug in de Zinzone komt? En waar zitten je medewerkers, je team? En hoe kan jij de mensen om je heen begeleiden en inspireren om met een positieve en gezonde dosis energie te werken en een mooie bijdrage te leveren voor de klant? Welke energie geef jij zelf door?
De dialoog aangaan
Veel leidinggevenden vinden het lastig om thema’s als geluk, vitaliteit en energie bespreekbaar te maken zowel 1 op 1 als in teamverband. En toch levert de dialoog aangaan heel veel op. Goed observeren, luisteren met je hart en je gevoel, doorvragen ook op persoonlijk vlak zijn belangrijke vaardigheden om de daadwerkelijke energie en het geluk van mensen te doorgronden. Kijken waar jij als manager van waarde kunt zijn, oprecht nieuwsgierig zijn en samen kijken hoe je de situatie kan veranderen. Belangrijk is om het zelfsturend vermogen, de eigen regie van de medewerkers hierin te stimuleren. Allemaal vaardigheden waarin je je kunt trainen.
Praatplaat Werkgeluk, Geluksschilderij of Dialoogtafel
Er zijn ook verschillende tools om de dialoog op gang te brengen. Bob Hutten, ondernemer en directeur van het gelukkigste bedrijf van Nederland (Hutten), schenkt in zijn bedrijf veel aandacht aan het geluk van zijn samenwerkers (zo worden de medewerkers genoemd) door gesprekken over werkgeluk. Ook laat hij zijn managers eenmaal per jaar een geluksschilderij maken. Zo blijft het onderwerp op tafel én actueel. Naast gesprekken zijn de ‘Praatplaat Werkgeluk’ een ‘dialoogtafel’ erg handige tools om rondom dit onderwerp in te zetten.
Meten=weten
Werkgeluk is te meten. Veel mensen zijn bekend met het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Dit geeft veelal een summier beeld van de tevredenheid van medewerkers en bevat weinig concrete handvaten om mee aan de slag te gaan. In samenwerking met House of Coherence heeft Beter Koersen nu de Bedrijfsscan geïntroduceerd. De scan is een mooi hulpmiddel om constructief de dialoog aan te gaan.
Bron afbeelding: Coherence Compass, House of Coherence.
Medewerkerstevredenheid écht meten
Met de Bedrijfsscan meet je op individueel-, team- en organisatieniveau hoe het gesteld is met het werkgeluk van je medewerkers. De scan geeft je handvaten voor het ‘Beter maken’ van je bedrijf èn maakt duidelijk aan welke knoppen jij kan draaien om het werkgeluk van je medewerkers te vergroten. Het mooie van deze scan is dat het een integraal beeld geeft van je organisatie en hoe je medewerkers daarover denken.
Alleen wanneer de verschillende onderdelen coherent zijn (zie ook de afbeelding Coherence Compass hierboven) is er een goede voedingsbodem voor daadwerkelijk gelukkige medewerkers.
Meer weten & contact
Wil je meer weten over het thema werkgeluk of wil je hiermee verder aan de slag? Ik inspireer je graag.
Neem contact met me op als je hierover wilt sparren! Warme groet, Daniëlla