Positiviteit beweegt!

Teamontwikkeling

Met het hele team aan de slag!

Je wilt de communicatie met of tussen teamleden onderling verbeteren. Maar welk ideaalbeeld past nu het beste bij jullie team? Wat doen jullie als team goed en wat kan beter?

In deze tijden van zelfsturing, zelfsturende teams, zelforganiserende teams en regelteams noemen we de manager liever geen manager meer maar wat is hij of zij dan wel en wat verwachten jullie van elkaar?

Inzicht door vier Teamprofielen

Door bewust met teamontwikkeling aan de slag te gaan vind je antwoorden op vragen zoals: Hoe zelfstandig kan jouw team functioneren? Wanneer ervaren teamleden de maximale autonomie? Waar voelen medewerkers zich gelukkig bij in het werk? Dit begint met het ontdekken van het type team dat je nu bent:

  1. Vakteam
  2. Regelteam
  3. Zelforganiserend team
  4. Zelfsturend team

Teamontwikkeling specialisten

Alice Onderstal

Alice Onderstal. Adviseur. "Ik zie het als mijn taak een klimaat te creëren waarin ieders volle potentie tot bloei kan komen." Vanuit een veranderkundig perspectief deed Alice onlangs een MBA onderzoek naar het faciliteren van teams naar (meer) zelfsturing.

Mail Alice
Marcel Pennings

Marcel Pennings. Adviseur. "Ik ga ervan uit dat er al wordt samengewerkt, bekijk wat daarin goed gaat en bouwt dat verder uit. Je kan leren van wat er niet goed gaat maar je kan veel meer leren van wat al goed gaat!"

Mail Marcel
Daniëlla Corijn

Daniëlla’s missie is zoveel mogelijk mensen en organisaties te laten schitteren! Mensen en organisaties in beweging brengen zodat de gewenste resultaten bereikt worden. Daniëlla brengt de harde en zachte kant van een organisatie beter met elkaar in verbinding.

Mail Daniëlla
Stel een vraag

Teamontwikkeling in 4 smaken

Op de vraag of teamontwikkeling en zelfsturing wel bij jouw organisatie past draaien we de vraag om: hoe zelfstandig kán het team functioneren? Hoe kunnen de teamleden samen de maximale autonomie ervaren die past bij het werk en waar iedereen zich gelukkig bij voelt? We ontwikkelden 4 teamprofielen. In welke herken jij je organisatie en ga je ermee aan de slag?!

1. Vakteam - zelfsturing

1. Vakteam

Alle ruimte voor het beoefenen van het vak

In een vakteam zijn de professionals zijn gericht op het beoefenen van het vak. Of het nu gaat om repeterend- of specialistisch werk, het uitoefenen van het vak vraagt van de teamleden vele vakinhoudelijke beslissingen waar alle ruimte voor is.

Vrijspelen neventaken

Vanuit de organisatie worden de teamleden zoveel mogelijk vrijgespeeld van neventaken. De optimale omstandigheden worden gecreëerd zodat ieder zich veilig voelt en zijn/haar werk kan doen. De Leiding en staf staan klaar om taken te verrichten die buiten het takenpakket van de teamleden vallen.

In een Vakteam zijn de professionals gericht op het beoefenen van het vak. Of het nu gaat om repeterend- of specialistisch werk, het uitoefenen van het vak vraagt van de teamleden vele vakinhoudelijke beslissingen waar alle ruimte voor is.

2. Regelteam

Samen de praktische zaken rond het team regelen

Binnen teams zijn er best wat praktische zaken die afgestemd moeten worden. Bijvoorbeeld: vervanging bij ziekte; het organiseren van werkoverleggen en het kiezen van relevante cursussen. In een regelteam wordt dit onderling afgestemd en geregeld. Dit verhoogt o.a. de intrinsieke motivatie en zorgt voor snelheid door de korte communicatielijntjes.

Dynamiek en communicatie

Door de gemeenschappelijke belangen die spelen bij het uitvoeren van de regeltaken komt er meer dynamiek in de onderlinge communicatie. Feedback komt op gang, al dan niet ondersteund door de leiding. De leiding blijft actief betrokken, voor het stellen van de kaders, om dilemma’s op te lossen of voor andere onverwachte situaties.

Regelteam - zelfsturing
3. Zelforganiserend team - zelfsturing

3. Zelforganiserend team

Verantwoordelijk voor doel en resultaat

De leiding verdwijnt naar de achtergrond bij een zelforganiserend team. Doelen en budget worden binnen het team samen vastgesteld en nagestreefd. Onverwachte zaken worden samen opgepakt.

Eigen winkeltje

Het team heeft haar eigen ‘winkeltje’, bestiert in het ‘hier-en-nu’ alles wat hiermee te maken heeft en voelt zich zakelijk verantwoordelijk. In de onderlinge communicatie stelt ieder zich kwetsbaar en leerbereid op. De leiding heeft vooral focus op de bredere organisatiecontext en ondersteunt team- en teamleden in hun functioneren en ontwikkeling.

 

4. Zelfsturend team

Anticiperen op krimp en groei

Een zelfsturend team anticipeert op krimp en groei. De context van ieder team is aan verandering onderhevig. Dat geeft frictie, het werkpakket neemt toe- of af. Er komen nieuwe producten of diensten bij, of deze vallen juist weg. Er wordt dan vaak pijn gevoeld. Het team voelt zich eigenaar en gaat hier zelf (pro-actief) mee aan de slag.

Eigen toekomst

Teams die in staat zijn om hun eigen toekomst zeker te stellen, en pijnlijke (lees strategische) beslissingen durven te nemen zijn zelfsturend. De bestuurlijke taak is in het team opgesloten. Dit betekent in de samenwerking dat eigenbelang ondergeschikt is aan het teambelang. Het team voelt zich voor 100% psychologisch eigenaar; leert en ontwikkelt zich continu en gaat (h)echte relaties aan binnen en buiten het eigen team.

4. Zelfsturende team - zelfsturing

Aan de slag met teamontwikkeling

Ben je teamcoach of afdelingshoofd en wil je samen met je team op een prettige manier team ontwikkelstappen maken? Beter koersen begeleid teams in hun zoektocht in zowel de rolverdeling en structuur als op het vlak van communiceren en leren. We gaan dieper in op de ambities, context en teamsamenstelling en gaan met medewerkers de diepte in om te kijken welke vorm van zelfsturing het beste past. Samen ontwikkelen we een plan waarbij wij een coachende rol spelen.

Bekijk hiernaast de workshops die we ontwikkelden op het gebied van Teamontwikkeling of mail onze specialisten Alice, Marcel en Daniëlla!

Tools & Kennis


Visio breda

Ursela Arends, manager Flexzorg en behandelaren Koninklijke Visio, Breda Over het Team Ambitie Spel (TAS):

“Wij hebben vorige week met ons management team het Team Ontwikkeling Spel (TAS) gespeeld en hebben dit als heel positief ervaren! Toen we begonnen wisten we niet goed welke kant het op zou gaan maar al gauw zaten we middenin het spel. Marcel, van Beter Koersen, begeleidde het goed en wist precies waar hij het over had.

Wie staat waar
Door de pionnetjes werd snel inzichtelijk hoe ieder tegen het functioneren van ons team aankijkt.
Vooral omdat onze pionnen op sommige punten uit elkaar stonden kwamen er mooie dingen uit, we gingen direct hierover met elkaar in gesprek.
Wie staat waar en waarom kijken we op sommige punten anders naar ons team?

Beoogde zelfstandigheid
Als management team heel belangrijk want we moeten eerst goed naar onszelf kijken, voordat we de beoogde zelfstandigheid in onze organisatie verder kunnen uitdragen.

De actiekaartjes van de laatste ronde hebben we direct gefotografeerd en hebben we als agenda voor de middag van onze heidag gebruikt. Daar hebben we bepaald waar we mee aan de slag gaan en wat we later gaan oppakken.

Verbeterpunten scherp krijgen
We hebben het als werkvorm gelijk nabesproken, Het was een leuke manier om met elkaar bezig te zijn en de verbeterpunten scherp te krijgen. Je kijkt allemaal naar hetzelfde bord op tafel waar je rond omheen zit.

Veel beter dan een bla-bla verhaal, waar veel minder uit komt. We gaan de komende tijd uittesten of deze vorm ook gaat werken bij de diverse teams in onze organisatie!

Ursela Arends, manager Flexzorg en behandelaren Koninklijke Visio, Breda
I: Visio.org


Alice Onderstal

Op zoek naar meer achtergrond? Vraag de gratis whitepaper over Zelfsturende teams, geschreven door ploeglid Alice Onderstal aan.

Op de hoogte blijven, vragen of sparren?

 
 
>Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief
 

>Neem contact met ons op!
Team Beter Koersen 2020
×
Bert Koersem: lachend leiderschapstheater

Nieuwsbrief + kortingscode € 10,- Managementboek

Bert Koersem en het lachend leiderschap

Ook Positief Koersen met je organisatie? Laat je inspireren!

×

Neem contact op