Waar ben je naar op zoek?
Zoeken
Leiderschapsreis Persoonlijk Leiderschap

Talenten ontdekken in de Dolomieten

Door: Patrick Steggerda en Marcel Pennings

Als je op zoek bent naar een mountainbike-avontuur dat je hart sneller laat kloppen en je de adem beneemt, dan is onze MTB-leiderschapsreis een absolute must voor jou als ondernemer/manager. Dit jaar bezochten we met een kleine groep de Dolomieten.

Deze majestueuze bergketen, die deel uitmaakt van de Zuidelijke Alpen, biedt een van de meest spectaculaire en uitdagende mountainbike-ervaringen in Europa. De perfecte backdrop om bezig te zijn met belangrijke leiderschapsvragen: Wat zijn je talenten? Waar ben je trots op? Wat is het vraagstuk waar je deze week aan wil werken?

Aan de slag met de Talent Motivatie Analyse

De Talenten Motivatie Analyse (TMA) geeft een gedetailleerd inzicht in je eigen natuurlijke gedrag. Dat is het gedrag dat je vertoont zonder er bewust op bij te sturen. Dit gaat dus min of meer vanzelf en kost over het algemeen weinig energie. Verreweg het meeste gedrag dat mensen laten zien, is natuurlijk gedrag. Je bent daarom ook gemotiveerder, effectiever en succesvoller in werk dat dichter bij je ware aard ligt.

Bron: www.tma-methode.nl

De leukste werkweek van het jaar

We starten onze reis met een intakegesprek en kleine fietstocht in Nederland om onze deelnemers (en hun doelen) beter te leren kennen. Een week later pakken we onze koffers naar Italië. Bepakt en bezakt met goede zin en de juiste gear voor een uitdaging.

Ons mountainbike avontuur begon maandag in het charmante gebied rondom Lago di Levico. Het was een heldere ochtend toen we onze fietsen pakten, onze helmen vastmaakten en onze spieren opwarmden voor de reis die voor ons lag. De lucht was fris en de bergen rezen majestueus op voor ons. Een belofte van een reis die veel los zou maken.

Waar sta ik over 1000 dagen?

Op dag twee schreven de deelnemers een artikel met zichzelf in de hoofdrol. Ze brengen hun eigen beproeving en groei in kaart. Wat heb je bereikt? Waarom wilde je dit? Wat heeft het je opgeleverd? De mentale beproeving wordt versterkt door de fysieke uitdaging. Want één van de meest opwindende aspecten van mountainbiken in de Dolomieten zijn de uitdagende beklimmingen. We stegen langzaam de bergen in onder leiding van Bert Houtenbosch, onze gids. De paden varieerden van brede grindwegen tot smalle singletracks die langs hellingen slingerden. Aan het einde van een productieve dag lezen we de artikelen aan elkaar voor. Moe maar voldaan, sparren we met elkaar en delen we opbouwende feedback.

Reis naar de top

Eén van de hoogtepunten van onze tocht was de beklimming naar de top waar me een mooi uitzicht hadden op de Brenta Dolomieten. We stonden letterlijk boven de wolken en keken uit over een zee van bergtoppen die zich tot ver in de verte uitstrekten. Stof tot nadenken met een letterlijke blik op de horizon en het uitzicht als beloning. Waar word jij gelukkig van? Wat zijn je grootste belemmeringen om dit doel na te streven? En wat vraagt dat van jou?

“Het is genieten om in zo’n omgeving te mogen fietsen. Maar ik geniet het meeste als mensen resultaat boeken en in staat zijn om zelf verandering door te voeren. De reis is fysiek en mentaal zwaar. Gedragsverandering is echt niet makkelijk. Dat we in staat zijn om dat te doen in 1 week, is voor mij het grootste compliment.” – Marcel Pennings (Coach)

De afdalingen in de Dolomieten zijn legendarisch, met technische secties, haarspeldbochten en rotsachtige paden die je stuurvaardigheid op de proef stellen. Voldaan komen we weer aan bij ons hotel. Een welkome plek om uit te rusten en te genieten van de Italiaanse keuken, maar ook een kans om in contact te komen met de lokale cultuur en elkaar.

King’s Speech

Op de laatste dag houden de deelnemers hun ‘King’s Speech’ in Trentino. Eind oktober 2018 raasde de storm Vaia over dit gebied en velde miljoenen bomen. Tot op de dag van vandaag blijft dit een vreemd gezicht. Bovenaan de klim staat een beeld van een wolf, Lupa van Lagorai, gemaakt van het hout van de gevallen bomen. Dat maakt zo’n plek heel bijzonder. De wolf is een mooie metafoor voor groei: hoe kun je het beste uit jezelf halen, zelfs na tijden van rampspoed of verlies?

Niet zomaar een ‘fietsreisje’

Het fietsen verbroedert, de mooie uitzichtpunten, het buiten zijn en herinneringen die we samen opbouwen versterken dit gevoel. We hebben op een dag meerdere trainingsmomenten, maar je onderbewustzijn werkt ook door als je op de fiets zit. Vermoeid maar fit en vol strijdlust, komen we weer aan in Nederland. Waar de deelnemers aan de slag gaan met hun doelen. Met welke vraag kwam ik hier, wat heb ik ontdekt en hoe was de reis? Wat ga ik doen om daar over 3, 10, 30, 1000 dagen te zijn? Genoeg stof tot nadenken, maar ook tot doen! We houden contact…

“Als ondernemer is het goed om gedurende je werkzame leven je blik te verruimen, inspiratie op te doen en/of nieuwe doelen te markeren. Dank voor de inspirerende en goed georganiseerde reis Marcel en Patrick. Ik kan elke ondernemer die van fietsen houdt deze Leiderschapsreis van harte aanbevelen!” – Gert Jan Kruijning

MTB reis Dolomieten 2023

Ga jij volgend jaar met ons mee?

Denk jij na het lezen van ons reisverslag: “Wauw, dit wil ik ook wel meemaken?” Ga dan de uitdaging van een MTB Leiderschapsreis aan! De volgende editie is namelijk heel speciaal! In 2024 vieren we de 10e MTB reis! We gaan van 8 t/m 14 september 2024 (onder voorbehoud) naar Levico Terme in Italië. Heb je nog vragen? Bel dan Patrick even op 06 203 603 88 of klik op onderstaande button voor meer informatie.

MTB-Leiderschapsreis 2024

Meld je aan voor de Koersflits!
Verzend