Bewegende community – Gluren bij de buren

In zijn NRC-column stond managementgoeroe Ben Tiggelaar laatst stil bij een stille aardverschuiving in adviesland. Moraal van zijn verhaal: bedrijven huren steeds minder vaak externe consultancybureaus in, omdat managers en ondernemers zelf de mensen, technieken en systemen in huis hebben om hun managementvraagstukken op te lossen.

Zelfsturend Teamontwerp

zelfsturend teamontwerp

In het teamontwerp worden tijdens structurele overlegmomenten rollen geëvalueerd en spanningen geduid. Dit levert noodzakelijke kennis op voor de opzet en inrichting van zelfsturende teams. Bovendien ontstaat zo een organisatie die door haar dynamische en transparante structuur in staat is om voortdurend bij te sturen. Dit model van ‘gedistribueerde bevoegdheid’ kennen we ook wel onder de naam holocratie. Ga jij in jouw organisatie ook aan de slag met de invoering van zelfsturende teams en ben je benieuwd naar hoe het Teamontwerp daarbij kan helpen? Laat het ons weten.

Symposiumbezoek ‘Werkgeluk Werkt!’

klaver 4 model Lieke Bezemer

Verslag werkbezoek symposium ‘Werkgeluk Werkt!’ 14 november 2018.
Aanwezig: zo’n 80 M/V, gezellig vol
Sprekers:
-Lieke Bezemer, happyologist en auteur van het boek Werkgeluk Werkt!
-Janine Vos (CHRO van de Rabobank en CHRO van het jaar (2017)
-Bob Hutten, directeur bij Hutten catering
Locatie: mooi! Kapel GZG in Den Bosch
Sfeer: inspirerend, open en ontspannen. Mensen kenden elkaar, en iedereen was heel toegankelijk.
Lees het hele verslag>

Beter Koersen in wieleroutfit Okimono (+ 25% korting op je eigen Okimono shirt!)

Okimono-Patrcik uitgelicht liggend

Onlangs togen zo’n 30 mannen en vrouwen naar het Okimono-hoofdkwartier in Arnhem om zich als volleerd model te laten fotograferen voor de Okimono- t shirt en wielerkledinglijn. Onder hen ook Patrick Steggerda, mountainbiker, kennis van Okimono-voorman Gerrit Weeren en niet te vergeten: ploeglid van de organisatieontwikkelaars van Beter Koersen. “Ik hou van shirts met een…

Symposium ‘Werkgeluk werkt’! 14-11-18

Werkgeluk werkt!

Op 14 november 2018 vindt het symposium Werkgeluk Werkt! plaats van 14.00-18.00 uur in de kapel van het GZG in ’s-Hertogenbosch. Lieke Bezemer, happyologist en auteur van het boek Werkgeluk Werkt! neemt het publiek vervolgens mee in een nieuwe organisatiefilosofie voor werkgeluk: het Klaver 4-model. Beter Koersen werkt met Lieke Bezemer samen met onze Happiness At Work Survey. Overige sprekers: Janine Vos en Bob Hutten. Dagvoorzitter: Jos Neijenhuis. Bestel vandaag nog je kaarten voor het symposium!

Eco i.p.v Ego – natuur vs. mens in de Bush

Management Carrousel

Gisteren trapten we op een bijzondere manier en plek een nieuwe Management Carrousel af. Place to be: Burgers’ Zoo, de te ontdekken ‘les’: leer van de natuur! Inspirator van deze dag: zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige Erik de Blok. Erik is van mening dat de antwoorden op onze (organisatie)vragen overal om ons heen te vinden zijn. Hij kijkt hiervoor voornamelijk naar de natuur, een onuitputtelijke inspiratiebron voor oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben.

Laatste plekken Management Carrousel! (VOL!)

Wenbaarheid Organisaties_EricdeBlok

Laatste oproep! Er is nog plek voor 1 of 2 personen bij onze Management Intervisie Carrousel, start 25 september. Twijfel je of je een hele Management Carrousel (7 bijeenkomsten) wilt meedoen? Kom dan gratis proefdraaien op deze kick-off dag in Koninklijke Burgers’ Zoo & Safari Meeting Centre.

In de Management Carrousel werk je met andere leidinggevenden aan je managementvraagstukken. Je collega leidinggevenden bieden de tegendruk die zorgt voor een inspirerende business-intervisie. Insteek: je leert het snelst van je mede managers!

Zelfsturing in de wereld van nu

Werkgeluk en zelfsturing

De laatste weken -of voor sommige dagen – voor de vakantie. Collega’s vliegen uit om net als jij alles even los te laten. Om er alleen of met gezin/vrienden erop uit te gaan. Tijdens zo’n vakantie komen er altijd weer dromen en filosofische gesprekken los. ‘Na de vakantie ga ik het anders doen op de afdeling, met mijn bedrijf’. Hoe je deze ideeën kunt verwezenlijken en echt meer werkgeluk kunt creëren -samen met meer productiviteit- lees je in dit artikel over Zelfsturing. Fijne zomer! 

AVG – we gaan ervoor! Jij toch ook?

AVG Privacywet 25 mei 2018

Ja, natuurlijk hebben ook wij actie op de nieuwe AVG Privacy wet ondernomen. Zo zijn je gegevens vanaf 25 mei jl. nog beter beschermd. We hebben daarvoor een paar acties ondernomen. Over de acties die voor jou van belang zijn willen we je kort informeren. Je hoeft zelf niets te doen als je onze mailings wilt blijven ontvangen. >Lees verder

Free ride voor TEAMUP

Team Up Warchild - Free ride

Beter koersen ondersteunt project voor gevluchte kinderen in Nederland met organisatieadvies   Hoe vergeet je de oorlog – WARCHILD, Save the Children en UNICEF Nederland. Maatschappelijk ondernemen. Daar doet iedere ondernemer tegenwoordiger wel aan mee. Wij hebben met de Beter Koersen ploeg gekozen om het TEAMUP-project voor gevluchte kinderen in Nederland te ondersteunen met een…

De vijf (plus één) groeiscenario’s voor MKB ondernemers

Groeiondernemers_JoepFiret

We zijn het groeien verleerd! Want recent KvK onderzoek toont aan dat anno 2018 slechts 15% van het Nederlandse MKB groei laat zien. Wat zijn de groeiscenario’s voor een MKB bedrijf? Na honderden MKB bedrijven zien wij bij ondernemers de volgende rangorde in groeistrategiën: 1. Meer sales 2. Kostenreductie 3. Vergroten geografisch werkgebied 4. Nieuwe klantgroepen 5. Nieuwe producten/diensten (=extra) 6. ?
Groei-ondernemers focussen op de eerste vier scenario’s. Want dààr liggen de kansen voor de minste inspanning! Waar liggen jouw kansen? Groeiopties op een rij!

Terugblikken: Winterclass Zelfsturende teams

Winterclass Zelfsturende Teams

31 januari & 21 februari hebben we met veel plezier de Winterclasses teamcoaching Zelfsturende teams begeleid. Middels de Winterclass konden deelnemers hun kennis rondom zelfsturende teams een krachtige impuls geven. Met als resultaat: meer inzichten ontwikkelen in deze populaire organische manier van denken en werken, ervaringen uit kunnen wisselen over dit onderwerp en zelf ervaren wat zelfsturing met je kan doen in een ‘Action Learning’ Groepsopdracht.

Interview Gera Janssen Management Carrousel: ‘Echte stappen vooruit maken’.

Beter Koersen Management Carrousel

Gera Janssen volgde voor een 2e keer een Management Carrousel bij Beter Koersen. Gera: “De gesprekken in de Carrousel dwingen je echt even stil te staan bij je business en dieper op zaken in te gaan. Het is mijn 2e keer dat ik in een Carrousel meedraai. De vorige keer was ca. 3 jaar geleden. Door de opzet van de Carrousel merk ik dat het ook heel anders werkt dan bijvoorbeeld bij netwerkbijeenkomsten. Daar wordt vaak toch iets meer over de successen in het werk gepraat en minder snel over knelpunten. Terwijl je die knelpunten nu juist wilt oplossen”.

Down Under met ‘FORTH’ in… Ede

forth innovation method

Paul Dorrepaal  & Patrick Steggerda doken in november 3 weken Down Under om de FORTH Innovation Method te ervaren in Australië. Terug van een zeer geslaagde Leerreis organiseren ze 10 april een introductieworkshop over FORTH in Ede. Afgestemd op beslissers en business development managers. Zonder kangaroes maar mét gastspreker en grondlegger Gijs van Wulfen! Effectief innoveren…

VLog: Ondernemers & de parallelle kwaal

Parallelle kwaal ondernemerschap

‘Dokter’ Joep Firet vlogde 2 februari i.s.m. met Fountainheads over ‘De parallelle kwaal’ van ondernemers. Boodschap: Blijf niet vast zitten in je eigen kernproces van je onderneming maar ga eens ‘Op safari’ en kijk ook eens buiten je sector om trends te verkennen. Herkenbaar en heb je ook last van zo’n parallelle kwaal als ondernemer?…

Hoera! Weer een fout!

Lebbis fouten maken blog

Gelukkig maken mensen fouten. En de waardering voor fouten en mislukkingen lijkt aan een ware opmars te zijn begonnen, met aandacht in de media, boeken zoals Failing Forward (John C. Maxwell) en een heus Museum of Failure. Fouten kunnen leiden tot fantastische ontdekkingen en producten én meer werkgeluk. De badstof waar onze handdoeken van gemaakt…

Hoe coach je teams naar (meer) zelfsturing?

Zelfsturende organisaties Ricardo Semler

Vanuit een veranderkundig perspectief deed ik onderzoek naar het faciliteren van teams naar (meer) zelfsturing. De belangrijkste conclusie is dat de ontwikkeling van teams naar (meer) zelfsturing niet los kan worden gezien van een transformatie naar een nieuw paradigma. Oftewel het vraagt aan de betrokkenen om een nieuwe manier van zien, voelen, denken en handelen.

Tweede Winterclass zelfsturende teams

Winterclass Zelfsturende teams

Ben jij een leergierige (sr.) manager, teamcoach, procesbegeleider, adviseur of HR business partner? En heb jij een rol in de ontwikkeling van teams naar (meer) zelfsturing? Dan is de Winterclass ‘Begeleiding Zelfsturende Teams’ op 21 februari zeker iets voor jou!

Een team op weg naar zelforganisatie…

zelfsturing

Over 3 weken spreek ik de kernrolhouders weer, horen hoe de ingeslagen weg gaat en om eventueel het teamproces te ondersteunen als zij dat nodig hebben. Voor nu zijn er flinke stappen in de teamontwikkeling gezet.. Ben heel erg benieuwd naar het vervolgproces. Er zit veel potentie in dit team!

Finale Business Versneller Emmeloord

Business versneller

3 november was er de finale van de Business Versneller Emmeloord. Twee groepen van zo’n 17 ondernemers hebben de afgelopen maanden in 8 sessies samen gericht gewerkt aan hun eigen Business Versneller. Tijd om de Versneller af te sluiten met een pitchmoment waarin ondernemers hun versnellingsproject en leerproces toelichten. Keep de business okay! ‘An Onion…