Waar ben je naar op zoek?
Zoeken
Insights Discovery Leiderschapsreis Persoonlijk Leiderschap

Leiderschap op twee wielen!

Door: Patrick Steggerda en Marcel Pennings

Afgelopen september mochten we weer! Vanuit Beter Koersen de mountainbike op om met een groep managers/ondernemers in het mooie La Roche-en-Ardenne te werken aan ‘Leiderschap’. We reden vooruit op de deelnemers om de locatie ‘op te warmen’.
Hout, vuur, proviand en een Belgisch pintje. Perfecte ingrediënten voor de kennismakingsavond.

Het haardvuurtje wakkert de uitdaging van deze reis aan: ‘Als er een boek over jouw leven (tot nu toe) zou worden geschreven, wat is dan de titel van het boek?’ De toon van de reis was gezet. De mannen zijn vastberaden, vol humor en 200% bereid te werken aan het optimaliseren van hun management- en leiderschapsskills. Met zulke boektitels worden het ‘zeker en vast’ toffe dagen. We drinken er ‘n lekker Belgisch pintje op.

Kleur bekennen met Insights Discovery

Een perfecte tool om mee te werken tijdens deze reis is het Insights Discovery Profiel. Insights brengt op een snelle, betrouwbare en respectvolle wijze psychologische voorkeuren in kaart. De deelnemers hebben al van te voren de vragenlijst ingevuld en krijgen deze ochtend hun persoonlijke profiel overhandigd. Meest gehoorde reactie: ‘Hoe is het mogelijk dat ik zo precies word beschreven aan de hand van het invullen van zo’n eenvoudige vragenlijst!’

Het Insights Discovery profiel geeft (ook binnen dit tijdelijke team) direct verheldering over de teamsamenwerking én de bijdrage van ieder individu tijdens deze reis. Naast groepsintervisie ruimen we elke dag tijd in voor intervisie op de (persoonlijke) leiderschapsvraag. Het blijkt een kleurrijk team, heel benieuwd naar deze bijzondere samenwerking!

In control of uit de bocht?

Met de boektitels en kleurduiding op zak gaan we de dagen erna de fiets op. Vol moed en bravoure met een beetje gezond spanning, trekken de deelnemers het landschap in met de opdracht: Let op jezelf en elkaar! Hoe zit je op je fiets en stuur je? Met je lichaam of laat je de fiets het werk doen? Neem je heuvels door krampachtig te remmen en in control te zijn of vlieg je vol enthousiasme door elke bocht? Let je alleen op jezelf of kijk je ook om je heen naar je mede bikers en de omgeving? Hoe ga je met je fiets en materialen om?

Rol van de aangevers

Zelf nemen we, zoals elke keer tijdens deze fietsreizen, de rol van de toeschouwer en aangever aan. Tijdens het fietsen scannen we de rollen van de deelnemers door middel van steeds wisselende opdrachten. We bedenken ons dat het toch elke keer weer zo gaaf is om te zien dat een fysieke activiteit als MTB-en zo snel de patronen in mensen losmaakt! Maar ook onze eigen rol, die van de aangevers, komt aan bod. Wie zijn de aangevers eigenlijk in jouw bedrijf of afdeling? En wat doe jij ermee in je leiderschapsrol? Tijdens deze reis maar vooral: in jouw rol op de werkvloer.

Aanmodderen of…?

In de ochtend of middag staat er steeds een van de deelnemers met zijn of haar vraagstuk centraal. Wil je jouw probleem echt oplossen of wordt het aanmodderen? Eerst verkennen we de vraag achter de vraag om vervolgens intensief met elkaar in gesprek te gaan. De gesprekken krijgen daarmee de juiste diepgang en vertrouwen om elkaar goede tips en adviezen te geven. Stof genoeg weer bij het haardvuur en vooral na terugkeer op de werkvloer straks!

3 dagen, 3 weken, 3 maanden

Na 5 dagen intensief aan jezelf werken wordt op de laatste dag de concretisering ingezet voor het omzetten van je inzichten in een plan en toepassing. We vragen de deelnemers een presentatie te geven over hetgeen ze daadwerkelijk gaan doen met de inzichten tijdens deze reis. Wat ga je over 3 dagen, 3 weken en 3 maanden doen met jezelf en je mensen? We staan stil bij een aantal simpele ingrepen om de uitvoering van plannen daadwerkelijk met grote stappen te verbeteren. Deze uitgangspunten nemen de ondernemers mee in hun realisatieplan.

Het zit erop. We nemen afscheid van de ‘Patrons’ van deze reis, maar niet voor lang. Er is veel stof tot nadenken, maar het overall gevoel in de groep is supersterk. De -soms emotionele- hobbels zullen zeker nog nasudderen. Blijft over: een enorm goed gevoel om deze reis met elkaar te zijn aangegaan. We bespreken de vervolg contactmomenten en spreken ook meteen een datum voor een realisatiereünie over 3 maanden af. Top Patrons zijn het, stuk, voor stuk!

Feedback van de deelnemers:

‘Een ontspannen reis waarbij je met goede begeleiding en fysieke en mentale inspanning beter leert koersen. Het heeft mij inzichten, leermomenten en een koers opgeleverd waar ik vol energie en concreet mee aan de gang ga. En paar mooie mountainbike tochten die de reis onvergetelijk maken. Een echte aanrader voor ontwikkeling op persoonlijk leiderschap.’
Bart Loose, directeur NTP INFRA Zevenaar

‘Met de persoonlijke feedback van de andere deelnemers en vakkundige adviezen van Patrick en Marcel gun je jezelf de mogelijkheid om je rol als leider nieuw elan te geven. Voor mij een investering die het absoluut waard was’!
Leon Waltmans, directeur eigenaar van Cascando uit Duiven


‘Na 5 dagen MTB Leiderschapsreis ben ik thuisgekomen met veel nieuwe inzichten en positieve energie om zaken echt aan te pakken! Om in de termen van Beter Koersen te blijven: ‘een dikke kudo’ (Het geven van ‘kudos’, afkomstig uit het Grieks, aan een ander wordt gedaan om deze te waarderen).
Joost Gremmen, accountmanger De Goudse Verzekeringen Gouda

Durf jij de uitdaging van een MTB Leiderschapsreis aan? 

Meld je nu alvast aan voor een MTB Leiderschapsreis  of vraag informatie op bij Marcel Pennings of Patrick Steggerda.

Meld je aan voor de Koersflits!
Verzend