Waar ben je naar op zoek?
Zoeken
Kernwaarden Teamontwikkeling Visie

Een nieuw school- en jaarplan

“Hoe kunnen we ons jaarplan opstellen vanuit onze kernwaarden?’”

Een paar weken geleden kregen we via de site deze vraag, en  of wij een studiemiddag konden begeleiden van een Jenaplanschool. Het doel was om thema’s voor een nieuw, drie jarig schoolplan te bepalen, en daarvan een jaarplan af te leiden.

Monique, de schooldirecteur, vond het prettig om zelf mee te kunnen doen op inhoud en was nieuwsgierig naar andere werkvormen. Ook wilde het team het jaarplan opstellen op basis van hun kernwaarden, wat immers de gemeenschappelijke basis was. In twee videocalls hebben we het programma afgestemd, zodat de voorbereiding efficiënt was, en in verhouding bleef tot de uitvoeringstijd.

Jaarplan opstellen op basis van kernwaarden

Aan de slag op basis van kernwaarden!

En zo was ik dan te gast in een groot schoollokaal, bij het energieke team van basisschool Molenwijk. De mate waarin het team nu al (ruimschoots) invulling gaf aan de kernwaarden,  hebben we bij start vastgelegd in de ‘Wall of Fame’. Dat leverde een mooi succesmomentje en teamfoto ;).

Tijd voor het zoeken naar de uitdagingen! Via de Disney werkvorm ontstond er een mooie omgevingsanalyse: wat zijn ontwikkelingen in onze maatschappelijke doelgroep? Welke betekenen kansen voor het primair onderwijs,  welke vormen een bedreiging? Wat hebben we nog te leren?

Met dit voor ogen hebben we per kernwaarde besproken wat de ambities en ontwikkel thema’s waren. Sommige thema’s kwamen terug bij meerdere kernwaarden, andere thema’s lieten zich niet zo duidelijk linken. Zo ontstond een totaalbeeld voor het schoolplan en (na stickeren en kiezen van de prioriteiten), ook het jaarplan opstellen op basis van de kernwaarden.

De benadering vanuit de kernwaarden leverde in elk geval veel energie op. Ieder voelde een diepere verbinding met de thema’s en deze lagen in lijn met de lange termijn visie van de school.

Aan de slag met de kernwaarden van het enthousiaste team van Molenwijk

Niet alleen ik ging voldaan naar huis, wat blijkt uit onderstaande mail van Monique, die ik ontving een paar dagen later:

“Hoi Joep en Daniëlle. We zijn ontzettend blij met de uitkomst van ons studiemoment. Wat is er veel bereikt in 3 uur tijd! Complimenten ook aan jou, Joep. Het team heeft de bijeenkomst als heel zinvol en inspirerend ervaren en dat geeft nieuwe energie.  Ook heb je het ontzettend mooi uitgewerkt. Waarvoor dank.”

Vanmorgen spraken we onze kwaliteitsmanager vanuit de stichting  ook zij was onder de indruk, m.n. over de taal die jullie gebruikt hebben in de presentatie. Deze sprak erg aan! Dus al met al iedereen tevreden, wellicht nog eens tot ziens in de toekomst!

Wil je ook meer betekenis geven aan jullie kernwaarden? Bekijk onze workshop!

AAN DE SLAG MET KERNWAARDEN!

Meld je aan voor de Koersflits!
Verzend