Eco i.p.v Ego – natuur vs. mens in de Bush

Management Carrousel

25 september trapten we op een bijzondere manier en plek een nieuwe Management Carrousel af. Place to be: Burgers’ Zoo Arnhem. De te ontdekken ‘les’: leer van de natuur! Thema: ‘Wendbaarheid’ van organisaties. In deze complexe en snel veranderende wereld van cruciaal belang voor organisaties en ondernemingen. Inspirator van deze dag: zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige Eric de Blok. Eric is van mening dat de antwoorden op onze (organisatie)vragen overal om ons heen te vinden zijn. Hij kijkt hiervoor voornamelijk naar de natuur, een onuitputtelijke inspiratiebron voor oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben.

Iedere generatie brengt iets goeds mee

We lopen met de groep van 30 deelnemers aan de Carrousel door de Armhemse Bush. Voor de ene groep van 15 is dit het laatste deel van de Carrousel (totaal 7 bijeenkomsten), voor de andere groep de kick-off en eerste bijeenkomst. Eric laat ons op diverse plekken de wonderen maar ook imperfecties van de natuur zien. Bij de guppies in het water trekt hij onder andere vergelijkingen tussen de rol van guppies in de natuur en de nieuwste generatie millennials. Conclusie: iedere generatie is anders en brengt iets goeds mee. Bij guppies is dat onder andere meer innovatie. Kies dus niet voor behoud maar voor diversiteit bij je medewerkers en groei ‘smart’.

Eenheid vs diversiteit

Een ander sprekend voorbeeld uit de natuur: Leiders in een zwerm vs. Leiders in een organisatie. Ze zitten altijd ‘in het midden’ omdat zij zich niet aan de regels houden. Ze willen wel samenwerken, maar zijn nét een tikkie anders. Eric vergelijkt hierbij leiderschap met ‘gidsen’. Hoe je weet of je het als leider goed doet? Als je meer energie bij de groep voelt en je je bewust bent van het éffect van je gedrag. Mooie vergelijkingen die deze middag meer inzicht geven dan vele managementboeken bij elkaar.

Meer Eco, Minder Ego

We sluiten de middag af met veel inzichten en gaan naar huis met de slogan die Eric ons meegeeft: ‘Minder Ego, Meer Eco’. Het Ecosysteem is gericht op groei en wendbaarheid. Die heb je nodig als je wilt innoveren en groeien met je organisatie, daarbij sterk rekening houdend met diversiteit, individuele groei, onderlinge betrokkenheid en vooral: beweging! Een mooie missie die echter onmogelijk wordt met teveel Ego’s binnen je organisatie…

Dankjewel Eric de Blok voor deze wijsheid. Deelnemers, veel inspiratie voor de andere Carrousel bijeenkomsten gewenst!

Ook meedoen met een Carrousel?

Lees meer over de Management Carrousel of mail/bel ons!